Artishock-exposant Jaap van Eekelen:'Naakt zijn maakt kwetsbaar en vraagt om respect '

Foto-lijfkunst kunstwerk zonder naam

Zonder titel, 2003.
Auteur: Joop van Haaften

Artishock-exposant gedurende de maand oktober is Jaap van Eekelen uit Amersfoort.

Zijn fotocollages hebben, zowel op de voorgrond als wat de achtergronddetails aangaat, het menselijk lichaam als onderwerp.
Zijn artistieke handschrift ontwikkelde zich uit een synthese van zijn hobby fotografie en zijn fascinatie voor het menselijk naakt. Een niet onbelangrijke achtergrond vormt het feit dat Van Eekelen sinds jaar en dag praktiserend naturist is.
De geboren en getogen Amersfoorter Van Eekelen (55) tekende en schetste al op jeugdige leeftijd. Hij is als planner werkzaam bij NS Reizigers. Tijdens zijn werktuigbouwkundige opleiding en bezigheden waren er momenten dat hij zijn creatieve impulsen niet kon weerstaan. Modellen, mallen en andere driedimensionale vormen daagden hem steeds weer uit om in zijn vrije tijd artistiek te experimenteren. Fotografie is zijn passie.
Op zijn 22ste kocht hij zijn eerste spiegelreflexcamera. Vijftien jaar geleden brak de formule voor zijn kunstwerken door: collages van fotografische beelden met op de voorgrond een of meer naaktmodellen tegen een achtergrond van lichaamsdetails van diezelfde model(len). Voor elk werk maakt hij ongeveer 72 opnamen: de ene helft om mensfiguren voor de voorgrond te kiezen en de andere helft ten behoeve van de achtergronddetails. Letterlijk knippen en plakken van de afdrukken hoeft al jaren niet meer. Het pc-programma Fotoshop biedt beter gereedschap met extra mogelijkheden bovendien.

Modellen

Modellen vinden is niet eenvoudig. Vooral bij jonge mensen, die nog carrière moeten maken, is er huiver om herkend te worden.Van Eekelen: 'Als men dat wil, fotografeer ik onherkenbaar.Vóór alles is het van belang om een veilige en vertrouwde sfeer te op te bouwen. Bij het model thuis fotograferen werkt daaraan mee.' Voor zijn eerste collages stond hij zelf model. Na een artikel in het blad Naturisme van februari 2001 wist hij een stuk of zes modellen – overwegend naturisten - aan zich te binden. Van Eekelen:'Naturisten weten uit ervaring dat samen naakt zijn kwetsbaar maakt en uitnodigt om voorzichtig en respectvol naar elkaar te zijn. De verschillen vallen weg en er hoeft geen schijn te worden opgehouden.'
Jarenlang dacht hij de enige te zijn die zijn werk mooi vond. Totdat een Gooise fysiotherapeute hem uitnodigde zijn werk in haar praktijk tentoon te stellen. Hij exposeerde o.a. in 'Kerk en Wereld' te Driebergen en was deelnemer aan Staalkaart Amersfoort en de Artishock Kunstmarkt op Koninginnedag.

De Expositie

De feestelijke opening van de expositie is op zaterdag 6 oktober a.s. om 20.30 uur in Artishock, Steenhoffstraat 46a. De opening wordt - zoals altijd - gecombineerd met Artishocks JazzClub, waarin het huisensemble Perron 5B optreedt. De expositie loopt t/m 24 oktober 2007 en is opengesteld op dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur, en op de filmhuisavonden (zondag- en maandagavond van 21.30 uur tot 22.30 uur). Iedereen is welkom; de toegang is gratis. Nadere informatie: Semmy Prinsen, huismeester (035) 601 95 77

Fotobodyart fotokunst

Forel 290
3824 LG Amersfoort
tel.: 06 249 637 19
Contactformulier

de Foto-lijfkunst site verzameld en bewaard geen gegevens